2016. december 4., vasárnap

A pite

  Almás, diós, mákos, meggyes, túrós – vagy legyen inkább halas, húsos, szalonnás, esetleges zöldséges? A piték variációinak, kombinációinak sora szinte
végeláthatatlan és megunhatatlan: lehet főétel vagy desszert, melegen, langyosan egyaránt kitűnő, hidegen pedig jól jön piknikre éppúgy, mint uzsonnára.

 
Szinte minden
országának megvannak a már-már nemzeti
eledelnek számító pitéi, amelyek döntően európai országokból indultak világhódító útra.

  Ha definiálni kellene, a magyar konyhákban
piteként ismertek mindazok az omlós vagy leveles, ritkában kelt vagy kevert tésztával készített édes vagy sós tölteléket rejtő, sütőben sült ételek, amelyeket egy vagy két rétegben tészta határol.
A régi magyar szóhasználatban bélesként elterjedt kifejezés ez utóbbira utal.

 
  Egy biztos: pitét - bármely fajtához tartozik is - minden évszakban, és szinte minden alkalomra jó tálalni!





Forrás
Képek:
Almás pite
Halas pite

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése