2016. december 25., vasárnap

A zserbó

A zserbó

Sziasztok!:)
Ez a bejegyzés egy hagyományos magyar süteményről fog szólni, méghozzá a zserbóról.
Bizonyára nagyon sokan ismeritek ezt az édességet.
Talán az egyik legritkább sütemény, ami sokáig megőrzi frissességét, tárolható.  A zserbó tésztája többféle módon készülhet, és mára szinte rá sem ismerünk, annyi recept forog kézen-közön.



  • A töltelékben rejlik a zserbó titka, miszerint gazdagon kell megtölteni, és ne felejtsük, hogy a házi lekvárnak nincs párja.
  • Nagymamáink még nem ismerték a sütőport, ezért biztosak lehetünk benne, hogy az élesztős variáció az eredeti.
  • Az igazi omlós tésztához házi zsírt használjunk margarin és vaj helyett.

Hozzávalók:
  •   50 dkg liszt
    • 5 dkg + 10 dkg porcukor
    • 20 dkg zsír 
    • 1 dl langyos tej
    • 2 darab tojás 
    • 1,5 dkg élesztő 
    • 2 csipet só 
    • 20 dkg darált dió 
    • 40-50 dkg baracklekvár (ízléstől függ)
    • 15-20 dkg étcsokoládé
    • 1 evőkanál vaj

    Elkészítés: 

    • Morzsoljuk az élesztőt egy csipet sóval langyos tejbe.
    • A lisztet a zsírral alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a porcukrot (5 dkg), egy csipet sót, tojásokat és a felfuttatott élesztőt. Éreznünk kell, nem túl kemény-e a tészta, mert, ha igen, akkor még adhatunk hozzá kevés langyos tejet.
    • Osszuk három részre a tésztát, picit pihentessük.

    Első réteg:

    • Nyújtsunk három egyforma vastagságú és méretű tésztalapot belőle.
    • Az elsőt tegyük tepsibe, kenjük rá a baracklekvár felét, szórjunk rá diót, porcukrot (ne az egészet). Szurkáljuk meg a tésztát villával. (A porcukrot ízlés szerint adagoljuk.)
    Második réteg:

    • Tegyük a tetejére a második réteg kinyújtott tésztát, kenjük meg a félretett baracklekvárral, szórjuk rá a diót, és porcukrot. Szurkáljuk meg villával a tésztát.
    Harmadik réteg:


    • Ez az utolsó réteg, amit ráteszünk az eddig elkészült rétegekre. Szurkáljuk meg villával a tésztát, hogy jól átsülhessen és a gőz távozni tudjon.
    • Hagyjuk az összeállított zserbót 40 percig pihenni szobahőmérsékleten.
    • Tegyük 180 fokos sütőbe sülni 40 percre. Ne használjunk légkeverést! Nagyszüleink sem használtak.
    • Vegyük ki a sütőből, amikor megsült és hagyjuk szobahőmérsékleten kisülni.
    • Most eldönthetjük, hogy a csokoládékrém alá teszünk-e még baracklekvárt, vagy sem. Erre nincsen szabály.
    • Vajjal olvasztott csokoládéval kenjük meg a tetejét.  A csokoládémázat érdemes langyosan és gazdagon kenni a sütemény tetejére. A csokoládémáz tulajdonképpen zárórétegként funkcionál a zserbón, így lesz az napról napra egyre puhább, és áll el sokáig.





    Remélem hasznotokra lesz ez a recept, hiszen itt a tél, és nyakunkon vannak az ünnepek.
    És mint tudjuk, nincs karácsony zserbó nélkül! ;)

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése